Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Το τέλος της πόλης ή η πόλη δίχως τέλος, δίχως όρια..;;# Οι «Αόρατες Πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο (έργο γραμμένο το 1972), βρίσκουν την ηχώ τους στα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο (13ος αιώνας), από τη Βενετία μέχρι την αχανή αυτοκρατορία του Κουμπλάι Χαν (.1260-1294).

# O  Κουμπλάι Χαν κατάφερε να θέσει με τις κατακτήσεις του υπό την μογγολική κυριαρχία μια αχανή έκταση που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία και φτάνει μέχρι τον Δούναβη, στα σύνορα της Ευρώπης. Εγκαθιδρύει τη μογγολική δυναστεία των Γιουάν στην Κίνα το 1279 και μεταφέρει την πρωτεύουσα στο Πεκίνο.

# Ο Ιταλο Καλβίνο κάνει χρήση της ιδέας της αχανούς αυτοκρατορίας του Κουμπλάι Χαν στον σύγχρονο κόσμο.

# Το τέλος της πόλης ή η πόλη δίχως τέλος, δίχως όρια
Τα τελευταία χρόνια έσερνα πίσω μου αυτό το βιβλίο με τις πόλεις, γράφοντας που και που ένα κομματάκι κάθε φορά, περνώντας από διάφορες φάσεις (…)
Το βιβλίο μου ανοίγει και κλείνει με εικόνες ευτυχισμένων πόλεων που συνεχώς αλλάζουν σχήμα και χάνονται, κρυμμένες μέσα σε δυστυχισμένες πόλεις...
Νομίζω πως τρέχουμε πάντα πίσω από κάτι κρυμμένο (...) και ακολουθούμε τα ίχνη του, που διαγράφονται στην επιφάνεια του εδάφους…      Ιταλο Καλβίνο

# Από το «απόσπασμα» στο διαρκώς άπιαστο «όλον»…
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ,  ΙΣΩΣ…ΜΑΛΛΟΝ…
ΤΙΠΟΤΑ (ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΠΗΘΕΙΣ... ΕΔΩ

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου