Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Μεταφράζοντας τις «Αόρατες πόλεις» στη γλώσσα της χαρτογραφίαςΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΠΟΛΗ
(LABLit.Arch.Urbs)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ, Αρχιτέκτων ΕΜΠ / Msc, Δρ.Φιλοσοφίας
6945-460708, margarch@otenet.gr

Kάθε Παρασκευή, από 20-01-2017, ώρα 6.30΄-9.00΄μμ.
Διάρκεια: 10 συναντήσεις (25 ώρες)
ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΔΣ)
Πρόγραμμα δραστηριοτήτων 2016-17 (http://ediasp.blogspot.gr/).
οδός Αριστοτέλους 47-49, 2ος όροφος,γρ.14 (κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας)   
τηλ. 210 3613855
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ
ΠΕΡΙ  ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Δοκίμιο χαρτογραφικής προσέγγισης  ενός λογοτεχνικού έργου (σημειώσεις)

# Οι «Αόρατες Πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο βρίσκουν την ηχώ τους στα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο (13ος αιώνας), από τη Βενετία μέχρι την αχανή αυτοκρατορία του Κουμπλάι Χαν.

# Στα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο (ένα ημερολόγιο σημειώσεων), καταγράφονται οι εντυπώσεις του Βενετού εμπόρου από τις μακρινές διαδρομές και τους γεωγραφικά άγνωστους τόπους για τον δυτικό μεσαιωνικό άνθρωπο.

# Ο Μάρκο Πόλο μεταφέρει επίσης πληροφορίες και αφηγείται ιστορίες στον αυτοκράτορα των Μογγόλων , Κουμπλάι Χαν ή Μεγάλο Χαν, οι οποίες αφορούν την αχανή γεωγραφική επικράτειά του, όπου δεν μπορεί να έχει ούτε ο ίδιος πρόσβαση.

# Δεν πρόκειται για μια ακριβή αποτύπωση της πραγματικότητας, αλλά για μια ανάμιξη αντικειμενικών περιγραφών και μυθοπλασίας.
Άλλωστε, τα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο είναι  ένα έργο χωρίς πρωτότυπο και με περισσότερες από 150 χειρόγραφες παραλλαγές.

# Οι «Αόρατες Πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο επεκτείνουν αυτά τα ταξίδια ως μια νέα παραλλαγή και μεταφορά στο σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για ένα δίκτυο από πόλεις αχρονικές και σχηματικές, που στην πραγματικότητα είναι ανεξάντλητο και διαρκώς μεταβλητό.

# Η πόλη δεν επιλέγεται τυχαία. Είναι ένα σύνθετο σύμβολο, όπως λέει ο Ιταλο Καλβίνο,που του δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα να εκφράσει την ένταση ανάμεσα στη γεωμετρική λογική και το μωσαϊκό των ανθρώπινων υπάρξεων.

# Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, σε μια σειρά από άλλα δοκίμια ή έργα του, η ανεπάρκεια της γραφής να αποδώσει, να κατανοήσει και να αφηγηθεί τον κόσμο, θα μπορούσε να υποκατασταθεί από την εικονική γραφή, το σχέδιο και την εικόνα ενός χάρτη.

# Στις «Αόρατες πόλεις» ο Ιταλο Καλβίνο κατασκευάζει μια πολυεδρική δομή από μικρά κείμενα που διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς τη λογική της συνεπαγωγής ή της ιεράρχησης. Μια εμπειρία κατά κάποιο τρόπο της ατέρμονης μετάβασης από το «απόσπασμα» στο διαρκώς άπιαστο «όλον».

# Αυτές όλες οι πόλεις  που τοποθετούνται με λέξεις πάνω στο χαρτί, θα μπορούσαν επίσης να μετατεθούν πάνω στον χάρτη και να μεταφρασθούν στη γλώσσα της χαρτογραφίας .
Η εμπειρία της λογοτεχνικής χαρτογραφίας, αποκαλύπτει
τις κρυμμένες διαστάσεις στο εσωτερικό των «Αόρατων Πόλεων».

#Τα λογοτεχνικά πειράματα χαρτογράφησης και η αφηγηματική χαρτογράφηση αποτελούν βαθιά ανανεωτικές προσεγγίσεις και εμβαθύνσεις του λογοτεχνικού έργου σήμερα, που επαναφέρουν ένα ευρύτερο προβληματισμό για τους αρχαϊκούς δεσμούς γραφής και εικονικής γραφής στο σύγχρονο ψηφιακό και μη περιβάλλον.

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

Σημειώσεις
Στο Εργαστήριο, θεωρία και πρακτική θα λειτουργήσουν από κοινού. Η θεωρία, με την μορφή διαλέξεων (παράλληλη προβολή εικόνων, αποσπάσματα κειμένων και ηχητικά ντοκουμέντα), θα είναι δομημένη στις παρακάτω  θεματικές ενότητες:
1. Εισαγωγή: Η πόλη σαν ένα βιβλίο. Με αφετηρία τις «Αόρατες πόλεις» του Ιταλο Καλβίνο,  αισθητική προβληματική των πολλαπλών αναγνώσεων του χώρου και της ανοιχτής δομής του έργου.
2. Περί αφηγηματικής χαρτογραφίας. Διαδραστικές σχέσεις κειμένου και χάρτη (από όπου προέρχεται και το παραπάνω απόσπασμα)
3. Ακρίβεια και Πολλαπλότητα. Με αφετηρία τις «Αόρατες πόλεις», καθώς και άλλα έργα ή δοκίμια του Ιταλο Καλβίνο, ένας νέος τρόπος ορατότητας της σύγχρονης πόλης.
4. Μικρή φανταστική πινακοθήκη, όπου το «απερίγραπτο» μέσω της γραφής αποδίδεται με το σχέδιο-την εικονική γραφή. Με αφετηρία την ιδιαίτερη σχέση του Ιταλο Καλβίνο με την τέχνη και την αρχιτεκτονική, με τη ζωγραφική και το σχέδιο, με τις οπτικές τέχνες γενικότερα.
5. Το απόσπασμα και το όλον. Διεπιστημονικές εμπειρίες για τη δημιουργία ενός εικονικού αρχείου της πόλης, με βάση τις «Αόρατες πόλεις». Θεωρία, μεθοδολογικές κατευθύνσεις και τεχνικές εργασίας, για τις δυνατότητες  ανάλυσης, εμβάθυνσης και ερμηνείας του έργου από τον αναγνώστη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου