Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Άνθρωποι και αντικείμενα. Πόλεμος ή ζωή.
Αυτή η νεαρή γυναίκα από την Συρία, κρατάει στα χέρια της μοναδικά νεολιθικά κεραμικά που χρονολογούνται πάνω από 8500 χρόνια και αντιπροσωπεύουν τα παλιότερα ευρήματα στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή .Προέρχονται από την ανασκαφή στο Tell Sabi Abyad (από όπου προέρχεται και η εικόνα).
Η γυναίκα (φωτογραφημένη λίγα χρόνια νωρίτερα) στέκεται μπροστά στο φακό με μια έμφυτη δειλία και ένα χαμόγελο. Κρατάει με στοργή τα αντικείμενα. Ίσως γιατί δεν αντιπροσωπεύουν μόνο την αρχαιότητα, αλλά κυρίως τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που  είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια εδώ και αιώνες, εξυπηρετούν δηλαδή τις θεμελιώδεις ανάγκες της ζωής στην ύπαιθρο.
Την φωτογραφία την διάλεξα ανάμεσα σε πολλές άλλες φωτογραφίες φρίκης και καταστροφής που καταφθάνουν μέσω των ΜΜΕ από την περιοχή. Ίσως γιατί απεικονίζει με τον λυρισμό του παλιού καιρού την μόνη πραγματικότητα την οποία μπορούμε αναγνωρίσουμε και όπου υπάρχει συσσώρευση της ιστορίας.
Ο πόλεμος  δεν συνιστά πραγματικότητα, αλλά έναν δυστοπικό, αφαιρετικό και εικονικό κόσμο, τον οποίο απλώς επισκεπτόμαστε, σαν ένα θέαμα (όπως πολύ σωστά λέει ο Εντουαρντ Σαίντ).και από τον οποίο απουσιάζουν οι άνθρωποι που συμβιώνουν ειρηνικά με τα δημιουργήματα τους (αρχαία ή νεώτερα). Όταν σποραδικά εμφανίζονται στις εικόνες, είναι κατακρεουργημένοι, αποδιωγμένοι  και βίαια αποκομμένοι από την ζωή, τον τόπο και το σύμπαν των υλικών αντικειμένων που τους περιέβαλε μέχρι πρότινος. Μάλλον λειτουργούν ως ένα effet της νέας εικονικής πραγματικότητας (όπως θα έλεγε ο Ρολάν Μπάρτ). 
Θυμήθηκα ένα πολύ παλιό ανάγνωσμα, διαβασμένο στα γαλλικά: La Cité à travers l'histoire (η πόλη μέσα από την ιστορία) του Αμερικανού Lewis Mumford (βιβλίο γραμμένο το 1960) : Η τεχνολογία μπορεί να  αυτονομείται από τον άνθρωπο και να εξελίσσει τεχνικές και μηχανισμούς στην υπηρεσία της «βάρβαρης ενέργειας» (πχ πόλεμος), τροφοδοτώντας την τάση προς τον θάνατο. Η τέχνη και η τεχνική τροφοδοτεί την τάση για ζωή, υπηρετεί τον άνθρωπο…Πόλεμος ή ζωή…. 

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου