Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Η Αθήνα, όπως ολόκληρος ο κόσμος σήμερα…# Χτες βράδυ (2-12-2014), η πορεία αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό (φυλακισμένο απεργό πείνας) συναντά τους Σύρους πρόσφυγες (απεργούς πείνας) στην Πλατεία Συντάγματος, έξω από την Ελληνική Βουλή.

# Δεν ξέρω πως μπορεί να βλέπει αλλά και τι σκέφτεται ο καθένας κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες.

# Πάντως θα τις χαρακτήριζα συγκλονιστικές διασταυρώσεις (αύριο ίσως ιστορικές, ποιός ξέρει..).

# Και τώρα, απομακρύνομαι λίγο από την οθόνη και τις ξαναβλέπω, μιμούμενη την απόσταση και την «ψυχρή» ματιά ενός ιστορικού του μέλλοντος. Αλλά ούτε κι αυτό με βοηθάει.

 # Πέραν του γεγονότος, κάτι άλλο συμβαίνει εδώ. Και υπάρχουν εποχές, όπου ο ιστορικός για να συλλάβει το «γίγνεσθαι», χρειάζεται να σκεφτεί  και να δράσει σαν ένας «καλλιτέχνης» (θυμήθηκα πως έλεγε κάπου ο Felix Guattari.).

# Να είσαι δημιουργός ιδεών, όχι διανοούμενος Felix Guattari

# Και τώρα, καταλαβαίνω μεταξύ άλλων σε μεγαλύτερο βάθος αυτό που πριν δύο χρόνια είχε πει ο αγαπημένος μου Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Ουίλλιαμ Κέντριτζ, όταν είχε έρθει για την παράσταση του στην Αθήνα...

# Λευκός, γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη χώρα του απαρτχάιντ, μας είχε απευθύνει τότε, σε μια συνέντευξη του, ένα γεμάτο σημασία χαιρετισμό - «Welcome to the real world»!

# Εκείνος έβλεπε με την "εξασκημένη" του ματιά την Αθήνα να εισέρχεται ήδη βίαια στον κόσμο της πραγματικότητας, να στέκεται ήδη πάνω στα συσσωρευμένα ερείπια της ηθογραφικής Αθήνας...

# Η Αθήνα, όπως ολόκληρος ο κόσμος σήμερα….

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

Σημείωση
Φωτογραφίες-Βίντεο: Αγγελος Καλοδούκας (Δημοσιεύθηκε στις 2-12-2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου