Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με τα υλικά και τον διάκοσμο (σχόλιο).Σπίτι από άψητο χώμα, κτισμένο στη Νιγηρία το 1947. Το εξωτερικό επίχρισμα (με πρώτη ύλη επίσης το χώμα) παίζει διπλό ρόλο: 1.λειτουργικό,  γιατί προφυλάσσει το δομικό υλικό (το χώμα) από τον μεγάλο εχθρό- τη βροχή και 2. αισθητικό. Το επίχρισμα επιτρέπει την έκφραση μιας πλαστικής γλώσσας από γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, με ρίζες σε μια αρχαία πλούσια τοπική παράδοση.


Το υλικό προκαλεί ασύνειδες εικόνες και συγκινήσεις. G.Bachelard


# Η τεράστια ανάπτυξη γνωστικών αντικειμένων, όπως η αρχαιολογία, η ανθρωπολογία, η λαογραφία κ.λ.π., έχει αναδείξει τοπικές οικοδομικές παραδόσεις και τεχνικές σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη, αφανείς και άγνωστες μέχρι πρότινος. Η μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη διερευνά και  πειραματίζεται με τις δυνατότητες των υλικών στο έπακρον, ξαναφέρνοντας σε προσέγγιση τον καλλιτέχνη με τον τεχνίτη και αναδεικνύοντας τελικά το έργο, που ενσωματώνει την χαρά της εργασίας, χωρίς τη συμβατική διάκριση ανάμεσα στο χέρι ή τη μηχανή.

# Τα παραπάνω εισάγουν μια εντελώς νέα προσέγγιση στον ρόλο που μπορεί να έχει ο διάκοσμος στον μοντέρνο κόσμο. Οι εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας και των υλικών επιτρέπουν πλέον μια δραματική παρέκκλιση από τους τυπικά και υλικά απλοποιημένους κανόνες της αρχιτεκτονικής του εικοστού αιώνα και από τα δόγματα («ο διάκοσμος είναι έγκλημα»). Τα δόγματα αυτά μοιάζει να ολοκλήρωσαν τον ιστορικό τους ρόλο, που ήταν το να αποτρέψουν τον αρχιτέκτονα  από τον άνευ ουσίας δυτικό εκλεκτικισμό του 19ου αι., το να  κτίζει δηλαδή αντιγράφοντας στυλ.

# Η πραγματοποίηση της αρχιτεκτονικής είναι αξεχώριστη από τα υλικά, τα οποία με τις φυσικές και αντιληπτικές τους ιδιότητες, την κάνουν πολύ-αισθητηριακή και σε αντίθεση με το παρελθόν, το προβάδισμα πλέον έχει η άποψη που βλέπει την νεωτερικότητα να υφίσταται σε κάθε εποχή. Ο διάκοσμος αποκαλύπτει μια σταθερά της ανθρώπινης κουλτούρας.

# Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική  είναι εφικτές σύνθετες γεωμετρικές σχεδιαστικές ιδέες που παλιά ήταν αδιανόητες και ταυτόχρονα  προκύπτουν απροσδόκητες χρήσεις και νέες τεχνικές εφαρμογές σε παραδοσιακά υλικά (από την πέτρα, το χώμα, μέχρι το ξύλο και το χαρτί).

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.Το σχόλιο αναφέρεται στο θέμα:
«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΧΩΜΑ.
Αρχετυπικές και σύγχρονες εκδοχές ενός φτωχού υλικού»
ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
Φωτεινή Μαργαρίτη
Αρχιτέκτων / Δρ. Φιλοσοφίας
2. Η διάλεξη γίνεται με αφορμή τον νέο ετήσιο κύκλο μορφωτικών δραστηριοτήτων (2014-2015) της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, (Λαμάχου 3, 2ος όροφος, στην Πλάκα, http://ediasp.blogspot.gr/), στον οποίο εντάσσεται και ο κύκλος «Συνομιλίες / Λογοτεχνία-Αρχιτεκτονική-Πόλη & Εργαστήριο λέξεων- σχεδίων- εικόνων»..

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου