Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

Ο Ταρζάν και οι ουρανοξύστες από χώμα (κάπου στη Δ. Αφρική).ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ! Ανέκραξε ο Ταρζάν όταν έφτασε σε πόλεις της Δ.Αφρικής που του ήταν παντελώς άγνωστες (εικόνα βασισμένη σε γαλλικό κόμικ του ’50)


#  Από την γέννηση του το 1912, μέσα από την πένα του αμερικανού
Edgar Rice Burroughs, ο Ταρζάν ενσάρκωσε τον μύθο του λαϊκού δυτικού υπερ-ήρωα. Ατρόμητος, πνεύμα ελευθερίας και συνεχούς κατάκτησης άγνωστων κόσμων, προσφέρει στη Δύση  ως αντίδοτο  στο τεχνο-μηχανικό, βιομηχανικό και πυρετώδη περιβάλλον του 20ου αι., τον μύθο μιας άγνωστης φανταστικής Αφρικής, σαν ένα «χαμένο παράδεισο της φύσης», που όμως συμπυκνώνει και όλα τα στερεότυπα του εξωτισμού και οριενταλισμού, όσον αφορά τους αυτόχθονες κατοίκους και τον πολιτισμό τους.

# Ο Ταρζάν γεννημένος και αναθρεμμένος από τους πιθήκους,
εκπαιδεύεται στη συνέχεια ως πολιτισμένος και τέλος επιστρέφει εκεί που γεννήθηκε. Πρόκειται τελικά για την ματιά ενός «πολιτισμένου» εξερευνητή, απέναντι σε λαούς άγριους, πρωτόγονους και εξωτικούς και κυρίως «αφανείς».
Ο Ταρζάν, επιδίδεται σε γοητευτικές και παράτολμες περιπέτειες με διπλή ταυτότητα: την «δύναμη ενός πιθήκου και την εξυπνάδα ενός ανθρώπου». Eτσι   μετασχηματίζεται σε ένα μυθικό λευκό ήρωα, με μεγάλη επίδραση, ιδίως στα παιδιά και στους νέους.

# Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς και επί πολλές δεκαετίες, η ιστορία του
Burroughs θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία και πολυάριθμες παραλλαγές και εκδοχές κάθε είδους (βιβλία, ταινίες, έργα τέχνης, κόμικς κλπ), που άλλοτε επεκτείνουν και άλλοτε απομακρύνονται από την αρχική ιστορία..Σε μια από αυτές, στο γαλλικό κόμικ του ’50 της παραπάνω εικόνας, ο Ταρζάν συναντάει πόλεις της Δ.Αφρικής, παντελώς άγνωστες σ’ αυτόν…

# « Υπάρχουν τελικά και πόλεις με ουρανοξύστες από χώμα!»,  θα
ανακράξει κατάπληκτος.
Προφανώς, αν κρίνουμε από τις φιγούρες των κτιρίων στην εικόνα, μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για το Μαλί και τους χαρακτηριστικούς πύργους από χώμα (τζαμιά), που συχνά υπερβαίνουν τα 20 μέτρα ύψος…

# «Δεν υπάρχει γεωγραφία αντικειμενική και αφηρημένη, αλλά πολιτική»
λέει ο Edward Said, που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του για να προσεγγίσει και να «αποδομήσει» το φαινόμενο του οριενταλισμού, αποδεικνύοντας με επίκεντρο την κουλτούρα και την παιδεία, πως «τα αποικιακά σύνορα δεν είναι γεωγραφικά, είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ανθρώπινα».

# Ακόμη και στο πεδίο της αισθητικής, αλλά και της τεχνικής,
είμαστε δέσμιοι πολύ παλιών προκαταλήψεων. Ο ρόλος της γνώσης και της παιδείας είναι να φωτίσει  τις διαφορετικές ταυτότητες, όλες τις εθνικές, πολιτισμικές διαφορές που είναι και διαπολιτισμικές, σε ένα κόσμο που κινείται αντίθετα, καθώς οι συγκρούσεις και η σκοταδιστική αναδίπλωση στις ταυτότητες βρίσκονται πλέον για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο.

# Τελικά .ό,τι δεν φαίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει…
Ναι, υπάρχουν ουρανοξύστες από χώμα!

 Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

1.Το σχόλιο αναφέρεται στο θέμα:
«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΧΩΜΑ.
Αρχετυπικές και σύγχρονες εκδοχές ενός φτωχού υλικού»
ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
Φωτεινή Μαργαρίτη
Αρχιτέκτων / Δρ. Φιλοσοφίας
2. Η διάλεξη γίνεται με αφορμή τον νέο ετήσιο κύκλο μορφωτικών δραστηριοτήτων (2014-2015) της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, (Λαμάχου 3, 2ος όροφος, στην Πλάκα, http://ediasp.blogspot.gr/), στον οποίο εντάσσεται και ο κύκλος «Συνομιλίες / Λογοτεχνία-Αρχιτεκτονική-Πόλη & Εργαστήριο λέξεων- σχεδίων- εικόνων»..
3. Θα πραγματοποιηθεί
την  Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ώρα 7.30 μμ
Στη Στοά του Βιβλίου - POLIS ART CAFE 
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, 10564
(Αίθριο Στοάς Βιβλίου),
Τηλ. 2103249588
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου