Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΧΩΜΑ. Αρχετυπικές και σύγχρονες εκδοχές ενός φτωχού υλικού (Διάλεξη με εικόνες από τη Φωτεινή Μαργαρίτη)ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ
Φωτεινή Μαργαρίτη
Αρχιτέκτων / Δρ. Φιλοσοφίας
  
 ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Με αφετηρία ένα φτωχό υλικό- το άψητο χώμα ή τον πηλό - και την χρήση του στην αρχιτεκτονική από τα προϊστορικά χρόνια, η διάλεξη διασχίζει απομακρυσμένες περιοχές της ιστορίας και της γεωγραφίας. Μέσα από πολλά παραδείγματα  και άγνωστο εικονογραφικό υλικό (από την ανώνυμη αρχιτεκτονική της Υεμένης και της Νουβίας, μέχρι τις επώνυμες μοντέρνες δημιουργίες), προσεγγίζει  την τεχνική, αισθητική και πολιτιστική διάσταση του υλικού. Στη συνέχεια μετατοπίζεται στο σύγχρονο κόσμο και σε πειραματικές εφαρμογές της αρχιτεκτονικής από χώμα, αλλά και  από νέα φυσικά υλικά, που χάριν της νέας υψηλής τεχνολογίας προσομοιάζουν στις ιδιότητες του χώματος .
Το χώμα, αυτό το φτωχό και περιφρονημένο υλικό, γίνεται αφετηρία   για μια νέα ευρύτερη  προσέγγιση και αναζήτηση. 
Η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι εντεινόμενες οικονομικές ανισότητες, η τάση προς την καταστροφή του  περιβάλλοντος  και  προς την περιθωριοποίηση πληθυσμών σε πλανητική κλίμακα, απαιτούν πλήρη αναπροσανατολισμό της σκέψης.  
Η παγκοσμιοποίηση διαμορφώνει προκλήσεις  που αφορούν την  αρχιτεκτονική,  με  ρίζες όμως και  απόηχο  σε ευρύτερα φιλοσοφικά, πολιτιστικά και πολιτικά θέματα, που αποτελούν αιχμές του σύγχρονου αστικού χώρου.
Η απάντηση  πρέπει να αναζητηθεί σε μια  προσέγγιση, όπου το ανθρώπινο (υπαρξιακό), το κοινωνικό και το φυσικό περιβάλλον, δεν μπορεί παρά  να λειτουργούν διαδραστικά. (F/M)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
# Η διάλεξη γίνεται με αφορμή τον νέο ετήσιο κύκλο μορφωτικών δραστηριοτήτων (2014-2015) της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, (Λαμάχου 3, 2ος όροφος, στην Πλάκα, http://ediasp.blogspot.gr/), στον οποίο εντάσσεται και ο κύκλος «Συνομιλίες / Λογοτεχνία-Αρχιτεκτονική-Πόλη & Εργαστήριο λέξεων- σχεδίων- εικόνων», με διδάσκουσα τη Φωτεινή Μαργαρίτη.

#  Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, ώρα 7.30 μμ
στη Στοά του Βιβλίου - POLIS ART CAFE 
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, 10564 (Αίθριο Στοάς Βιβλίου)
Τηλ. 2103249588

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου