Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ. Χλωρίδα και πανίδα στις Ταράτσες της Αθήνας.

 
Βίντεο F/M, Αθήνα, 16-9-2014
     — στην τοποθεσία Μένω στον Πλανήτη Γη.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
# Ελεύθεροι συλλογισμοί, αυτοσχεδιασμοί και συνδυασμοί. Κατά την διάρκεια μιας φθινοπωρινής καταιγίδας στην ενδοχώρα της Αθήνας.

# Βιότοπος γενικά ονομάζεται οποιαδήποτε περιοχή, κατά σύνολο ή μέρος αυτής, επί της οποίας όμως ο προσδιορισμός καθορίζεται από τους επικρατέστερους οργανισμούς που ζουν σε αυτή.

#Διαφορετικοί πληθυσμοί (π.χ. κουνέλια, καρότα, άνθρωποι) συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν την περιοχή (θερμοκρασία, υγρασία) είναι ευνοϊκές για την επιβίωση αυτών των πληθυσμών. Ανάμεσα στα άτομα του ίδιου ή διαφορετικών πληθυσμών ενός βιότοπου αναπτύσσονται σχέσεις συνεργασίας, ανταγωνισμού, τροφικές, αναπαραγωγικές κτλ.

# Ο όρος μικροβιότοπος (microhabitat), χαρακτηρίζει υποδιαίρεση ενός βιότοπου που παρουσιάζει ιδιαίτερες χαρακτηριστικές ιδιότητες.

# Χλωρίδα είναι ο γενικός όρος που χαρακτηρίζει το σύνολο των φυτών τα οποία φύονται στη γη, σε αντίθεση προς τον όρο «πανίδα», που αναφέρεται στο σύνολο των ζώων.
Ο όρος χλωρίδα μπορεί να έχει και πιο περιορισμένη σημασία: να αναφέρεται στο σύνολο των φυτών που αυτοφύονται σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή (π.χ. αττική χλωρίδα) ή σε ένα ορισμένο γεωμορφολογικό περιβάλλον  (π.χ. αστική χλωρίδα). Μπορεί ακόμα να αφορά μία ορισμένη περίοδος του έτους (π.χ. του θέρους ή χειμερινή χλωρίδα) ή ακόμα ορισμένες γεωλογικές περιόδους (π.χ. χλωρίδα της λιθανθρακοφόρου, χλωρίδα της δεβονίου).

# Ο όρος μικροχλωρίδα (microflora), χαρακτηρίζει είτε τη χλωρίδα ενός μικροβιότοπου, είτε οποιοδήποτε μικροσκοπικό φυτό που δεν είναι ορατό με γυμνό οφθαλμό.

# Με τον όρο πανίδα ή πανίσκη (καθαρεύουσα: πανίς) χαρακτηρίζεται το σύνολο των ζώων. Είναι όρος της ζωολογίας και παλιοζωολογίας για το σύνολο του ζωικού βασιλείου μιας γεωγραφικής περιοχής ή χώρας ή και γεωλογικής περιόδου.

# Η πανίδα διακρίνεται στη χερσαία και την υδρόβιο.

#  Ταράτσες της Αθήνας : Ηλιακοί θερμοσίφωνες, καμινάδες και εξαερισμοί αποχέτευσης, κεραίες και πιάτα τηλεόρασης, σιδερένια κιγκλιδώματα και αντιστηρίξεις, απολήξεις και αναμονές. Υπέροχοι εξωτικοί φοίνικες (του ωκεανού ή της ερήμου).

# Ταράτσες της Αθήνας : Χλωρίδα των ερειπίων.
# Ταράτσες της Αθήνας : Χλωρίδα των τελμάτων ή των ερήμων.
Και ούτω καθεξής.

# Δεν διακρίνεται πανίδα ορατή με γυμνό οφθαλμό.

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου