Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Επίκαιρα αστικά πολιτιστικά γεγονότα και νέες συλλογικότητες, II.
ΧΟΡΕΥΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, Κάιρο ΧΧΙ.
# Γυναίκες στο Κάιρο διεκδικούν την χειραφέτηση τους με ένα ακαριαίο χορευτικό συμβάν στο δρόμο. Να μπορούν να περπατούν ελεύθερα, χωρίς να υφίστανται βίαιες επιθέσεις, λεκτικές έως ακραίες σωματικές, όπως ο βιασμός...Παντού σ' όλο τον κόσμο, η βία ξεκινάει από τις πιο ευάλωτες κατά παράδοση συνιστώσες της κοινωνίας, ανάμεσα στις οποίες και οι γυναίκες.
# Το «γυναικείο ζήτημα» επανέρχεται στις μέρες μας σαν πολιτικό θέμα αιχμής, που αφορά άνδρες και γυναίκες. Αναδεικνύει τον βαρύνοντα ιστορικό ρόλο των γυναικών, στον αγώνα για την χειραφέτηση και την ατομική ελευθερία του νεωτερικού ανθρώπου απέναντι στις πιο σκληρές μορφές δεσποτικής εξουσίας. Και για την καθιέρωση μιας κοινωνίας ίσων ανθρώπων απέναντι στο δίκαιο, όσο κι αν η πραγματικότητα παραμένει μακριά από το ιδεατό ...
# Επίκαιρα αστικά πολιτιστικά γεγονότα αποκαλώ τα παραπάνω απρογραμμάτιστα και καθημερινά συμβάντα σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, με την έννοια ότι κάνουν χρήση της καλλιτεχνικής έκφρασης (όπως ο χορός) με ένα σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Ο χορός στο δρόμο υπερασπίζεται ταυτόχρονα την κουλτούρα του ανοιχτού δρόμου και την δύναμη των σωμάτων.
# Το δικαίωμα στην ατομική ελευθερία δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα της ζωής του ατόμου. Η ατομική χειραφέτηση, η προστασία και ανάδειξη της, συνιστά αιχμή της νέας πολιτικής θεωρίας και πράξης. Ως πράξη αντίστασης και διαμαρτυρίας στο δημόσιο χώρο, στρέφεται επίσης γύρω από το ερώτημα της δημοκρατικής οικοδόμησης μιας κοινής αστικής ζωής στο σύγχρονο κόσμο, όπου δεν αρκεί πλέον ένα σύστημα προστασίας των «μειονοτήτων». Το δικαίωμα στην πόλη είναι οικουμενικό, ανεξαρτήτως φυλής, έθνους, θρησκείας ή σεξουαλικής ταυτότητας.

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

Σημειώσεις
1.Αφορά συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης με παρόμοιο θέμα (20-5-2014).
2.Πηγή του βίντεο: Supporters of women’s rights around the globe took part in the One Billion Rising initiative on February 14 to put an end to violence against women. Here, a group of women gather in Cairo and dance to protest against sexual harassment and violence against women. Credit: Youtube/Sally Salama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου