Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014

ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ) ΣΑΝ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΛΑΜΨΗ. Μουσείο των πολιτισμών στη Βηρυτό, Ι.


 # Μια εξαιρετική ποιητική πρόταση του Λιβανέζου αρχιτέκτονα Galal Mahmoud για την Βηρυτό, που παραμένει ακόμη στα σχέδια, εν αναμονή της εφαρμογής της. Τοποθετείται στην Πλατεία των Μαρτύρων, ένα χώρο εμβληματικό για την πόλη της Βηρυτού που σημαδεύεται βαθειά από ανταλλαγές πληθυσμών και πολιτισμών χιλιετιών.
Το Μουσείο των πολιτισμών, πρόκειται να εκτεθεί στην φετινή Μπιενάλε της Βενετίας (Palazzo Bembo, στο Grand Canal).


# Σχηματικά, το έργο εδράζεται στο βάθος μιας μεγάλης εκσκαφής, όπου είναι ορατές οι ιστορικές διαστρωματώσεις της πόλης. Μέσα από μια μεγάλη δεξαμενή νερού που καλύπτει το έδαφος και συμβολίζει την θάλασσα των λαών και των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου (την Μεσόγειο του Braudel, όπου ανήκει και ο Λίβανος), αναδύεται το κτίριο.
Το κτίριο συνίσταται σε δύο στοιχεία: 1.Μια απλή ορθογωνική μεταλλική δομή 20Χ60μ, όπου οι οριζόντιες πλατφόρμες θα αναλαμβάνουν ανεβαίνοντας να αναδεικνύουν και να ενσωματώνουν στην λειτουργία του μουσείου και το θέαμα από τα στρώματα της ιστορίας (στις κατακόρυφες παρειές της ανασκαφής). και 2. Ένα τεράστιο μονόλιθο εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Διαστήματος του Στάνλεϋ  Κιούμπρικ και τον αινιγματικό μαύρο μονόλιθο που ανοίγει την ταινία, o οποίος «ανάγει στην αβεβαιότητα του μέλλοντος», σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα…

# Αυτή την αβεβαιότητα ζουν σήμερα με ένα δραματικό τρόπο, τόποι με μεγάλη αρχαία παράδοση, όπως μεταξύ άλλων ο Λίβανος και η Βηρυτός.
Η λιτότητα της κατασκευής καταφέρνει παρ’ όλα αυτά να μειώσει  την βαρύτητα του συμβολισμού και να την συνοψίσει σε μια  κτισμένη ποιητική αλληγορία, που αναδύεται από το έδαφος. Εκεί που είναι κρυμμένη η αθέατη ιστορία, βαθειά μέσα στο χώμα και η οποία περιστασιακά μόνο εκτοπίζεται από το «χάος» της σημερινής πόλης επιφανείας.
Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση, που συνδιαλέγεται ταυτόχρονα με το αρχαίο πνεύμα του τόπου και με το παρόν, ένα πραγματικά πολύ δύσκολο εγχείρημα –εύκολο στα λόγια, δύσκολο στον μετασχηματισμό του σε κτίριο ή τόπο.

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου