Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ. Μια ριζοσπαστική πρόκληση (!)


Cat café στη Ν.Υόρκη  Πηγή εικόνας εδώ


Ο δρόμος, στον οποίο έβλεπε το παράθυρό μου, είναι μια απ’ τις κύριες οδικές αρτηρίες της μητρόπολης και γι’ αυτό είχε μεγάλη κίνηση όλη τη μέρα. Ε.Α.Πόε

#Επισημαίνω μια σημαντική είδηση…Άνοιξε το πρώτο καφενείο για γάτες, στη Νέα Υόρκη ( στο East Village του  Manhattan) και το περιμένουμε πλέον και στην Αθήνα!.. Βέβαια το πρώτο  cat café στον κόσμο άνοιξε το 1998 στο Ταϊπέι της Ταιβάν. Και στη συνέχεια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία, η οποία αριθμεί ήδη πάνω από 39 cat cafés. Χώροι με ασύλληπτη ευρηματικότητα στην μικρο-αρχιτεκτονική, για την οποία άλλωστε φημίζονται οι Ιάπωνες. 

                                 

                                                         Στο Κιότο Πηγή εικόνας εδώ

#Λάτρης των γατών αυτονοήτως. Αλλά και φανατική θιασώτης των καφενείων σε όλες τις πόλεις του κόσμου (και φυσικά στην Αθήνα και στις άλλες ελληνικές πόλεις). Ακαδημίες ανοιχτές τα αποκαλώ και άλλωστε δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με τον George Steiner, πως δεν νοείται Ευρώπη χωρίς καφενεία…
«Αν σχεδιάσει κανείς τον χάρτη των καφενείων, θα αντιληφθεί πως αποτελούν ορόσημο για την “ιδέα της Ευρώπης” (…). Είναι η λέσχη του πνεύματος και το ποστ ρεστάντ των αστέγων » (G.S.)
#Ο συνδυασμός γάτας / καφενείου ριζοσπαστικοποιεί την ιδέα του George Steiner. Ενώ η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ και ο κόσμος ολόκληρος σήμερα συνταράσσονται εκ βάθρων, τα καφενεία για γάτες, ίσως αποτελούν ορόσημο για την «ιδέα ενός κόσμου χωρίς σύνορα». Εκεί όπου η Γαλή η Ευρωπαία θα συναντάει τον Ασημένιο  Πέρση, τον Ρώσικο Μπλε, την Γάτα Αγκύρας κοκ. Και θα αναδύεται η οικουμενική εικόνα του σύγχρονου κόσμου, σε μικρογραφία…Και όπου το δικαίωμα στην πόλη, έστω σημειακά, θα είναι επίσης οικουμενικό, ανεξαρτήτως φυλής, έθνους, αφεντικού ή σεξουαλικής ταυτότητας.

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου