Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Οι πόλεις και το δόγμα της καθαρότητας.


F/M, Αθήνα XXI, 10-12-2013 — στην τοποθεσία Μένω στον πλανήτη Γη.

Δύο ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, μέσα σε λίγες μέρες, για να πιστοποιήσουν πως αναβιώνει το πρωτόγονο ηθικό δόγμα. Τα όρια ανάμεσα στη φτώχεια, την εγκληματικότητα και την αρρώστια είναι δυσδιάκριτα. Και με επίκεντρο τις τάξεις των αναξιοπαθούντων και των αποκλεισμένων εδραιώνεται πλέον η κουλτούρα της σύγκρουσης, του φόβου και της απειλής στις πόλεις.

Πρόκειται για το δόγμα που από τον ύστερο Μεσαίωνα και μετά επανέρχεται  σταθερά σε δύσκολες εποχές, σε εποχές μεγάλων ανατροπών, όπως επί παραδείγματι στην Αγγλία του 19ου αιώνα ή στην Αμερική κατά την κρίση του ΄29…
#1 Πριν λίγες μέρες, στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι κάτοικοι των favelas (παραγκουπόλεων) εκτοπίζονται βιαίως, για να υποδεχθεί η πόλη τους αγώνες για το Παγκόσμιο κύπελλο...
#2 Χτες στην Βερόνα της Ιταλίας, την φημισμένη ιστορική πόλη της Β.Ιταλίας (την πόλη όπου εκτυλίσσεται το κλασσικό έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ), ο ακροδεξιός Δήμαρχος  Flavio Tosi (της Λίγκας του Βορρά) δήλωσε ότι ο ανερχόμενος πληθυσμός των αστέγων στο κέντρο της πόλης «εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία».
Οι άστεγοι πρέπει σύμφωνα με τον Tosi να εκκαθαρισθούν, όπως και τα περιστέρια που βλάπτουν τα ιστορικά μνημεία…Ο Δήμαρχος ανήγγειλε το σχέδιο του να επιβάλλει το πρόστιμο των €500 (£411) σε όσους συλλαμβάνονται να προσφέρουν τροφή στους άστεγους...
Με άλλα λόγια, το δόγμα της καθαρότητας επιστρατεύεται για να κάνει την "ασχήμια" αόρατη. Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που η έλλειψη ή η προσωρινότητα της εργασίας γεννάει ένα αστικό φαινόμενο που μέχρι πρότινος αποτελούσε πραγματικότητα μόνο για τον λεγόμενο «τρίτο κόσμο». Η τελευταία κρίση όμως στην Ευρωζώνη δεν άργησε να δείξει πόσο εύκολα το φαινόμενο  αυτό αποτελεί πλέον απρόβλεπτη εξέλιξη και για τον "πρώτο κόσμο".
Το πιστοποιεί η τελευταία είδηση από την γειτονική μας Βερόνα, όπου οι άστεγοι πληθαίνουν και αρχίζει παράλληλα να μπαίνει σε κίνηση και ένα άλλο εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο, όπως είναι η άνοδος του κοινωνικού και φυλετικού ρατσισμού, με απρόβλεπτη επίσης εξέλιξη.
Σωστά κάποιος έχει πει (αν δεν κάνω λάθος ο Πωλ Βιριλιό) πως η υγειονομική ιδεολογία εφαρμοσμένη στις πόλεις μαζικά, συμβαδίζει με την ενίσχυση των κατασταλτικών μεθόδων "ασφαλούς" διακυβέρνησης και μάλιστα αλληλοενισχύονται.

Φωτεινή Μαργαρίτη (F/M)Αναφορές

..
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου